Normal_6992

BARNEVELD - De gemeente Barneveld gaat tot en met 2013 400.000 euro bezuiningen op onderwijs, zo meldt Dichtbij.nl.

Daarmee haalt het college de bezuinigingstaakstelling die door de gemeenteraad in de begrotingsraad van november 2010 was gesteld. De onderdelen van bezuinigingen zijn in overleg met alle schoolbesturen uit het primair en voortgezet onderwijs tot stand gekomen.

De gemeente gaat op de volgende posten bezuinigen:

  • Het godsdienstonderwijs op openbare scholen is in 2010 beëindigd: godsdienstonderwijs is overgenomen door het Rijk;
  • De toeslag op onderwijshuisvesting wordt verlaagd van 15% naar 8%: de gemeente gaat rekenen met een lagere toeslag bovenop de norm van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor huisvesting (2011-2013);
  • Het schoolzwemmen is per 1 mei 2011 beëindigd. Financieel minder daadkrachtige ouders die niet in staat zijn zelf de zwemlessen te betalen, kunnen nog wel een beroep doen op de "minimaregeling voor sport- en andere verenigingsregelingen", zodat hun kinderen toch zwemlessen kunnen volgen tot en met het behalen van het zwemdiploma A.
  • De taak van het biologisch centrum wordt voor als nog beëindigd per 1 januari 2012: de personele ondersteuning van het biologisch centrum blijft in stand tot dat er duidelijkheid is over een mogelijke doorstart samen met een commerciële partner. De gemeente verwacht hierover voor 1 januari 2012 meer duidelijkheid.
  • Het vervoer naar museum Nairac en het biologisch centrum wordt per 1 juli 2011 beëindigd.
  • De subsidiering van de schoolbegeleiding wordt gefaseerd in drie jaar verlaagd met € 142.000 vanaf augustus 2011.

Overleg met scholen
Om de taakstellende bezuiniging te realiseren heeft de gemeente allereerst gekeken naar de beïnvloedbare posten binnen het onderwijs. De gemeente heeft vervolgens hierover overleg gevoerd met de scholen in de gemeente Barneveld (in het Platform Lokale Educatieve Agenda).

Het onderwijsveld verzocht het leerlingenvervoer naar het speciaal basisonderwijs te ontzien en de schoolbegeleiding zoveel als mogelijk. Zo is gekomen tot een concrete lijst van bezuinigingen.

© Nationale Onderwijsgids