Normal_6792

COLUMBIA, Missouri (Novum) - Ter voorbereiding op het nieuwe schooljaar zien leraren in de Amerikaanse staat Missouri hun takenpakket uitgebreid met een extra opdracht: het zuiveren van hun vriendenlijsten in Facebook. Onder een nieuwe wet wordt het docenten verplicht hun persoonlijke contacten met leerlingen in sociale media tot een minimum te beperken.

De wet werd aangenomen nadat onderzoek door Associated Press had uitgewezen dat tussen 2001 en 2005 87 leraren in Missouri hun lesbevoegdheid hadden verloren vanwege seksueel misbruik. In sommige gevallen ging het om zeer expliciete chatberichten aan leerlingen.

Veel leraren zijn het absoluut niet eens met de nieuwe, strengere regels. Het wordt nu een stuk moeilijker om met leerlingen te overleggen over schoolaangelegenheden of persoonlijke problemen, zeggen zij. Ook wanneer er sprake is van een noodgeval kan er niet snel opgetreden worden.

De nieuwe wet verbiedt het 'exclusieve contact' met leerlingen en oud-leerlingen die nog minderjarig zijn. Schoolbesturen worden verplicht richtlijnen op te stellen over het 'gepaste gebruik van elektronische media'. Dit betekent in de praktijk dat er niet meer via Facebook mag worden geconverseerd, alleen nog in het openbaar.