Normal_7003

LEIDEN - Deze maand zijn 11 studenten in Leiden begonnen aan de eerste master lerarenopleiding Chinees die in Nederland wordt verzorgd, zo meldt de Universiteit Leiden.

Gezien de economische groei in China en de ontwikkeling van China tot een nieuwe grootmacht in de wereld, is er een toenemende belangstelling voor de Chinese taal en cultuur. Zo kunnen leerlingen op een aantal middelbare scholen sinds een paar jaar Chinees als extra vak kiezen.

De Universiteit Leiden start nu dus met een lerarenopleiding Chinees, om (eerstegraads) bevoegde leraren op te leiden. In de opleiding staat niet alleen de Chinese taal centraal, maar wordt ook veel aandacht besteed aan kennis over de Chinese cultuur en maatschappij.

Native speakers
De studenten van de nieuwe lerarenopleiding Chinees hebben niet allemaal een master- (of een doctoraal-) opleiding Chinees afgerond, want voor dit eerste jaar heeft het ICLON, de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden, ook andere studenten toegelaten.

Het gaat dan om native speakers die een vergelijkbare opleiding hebben afgerond in China, die al veel leservaring hebben en een grote bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het onderwijs in de Chinese taal en cultuur.

Meer aanbod
De verwachting is dat meer scholen Chinees als extra vak zullen gaan aanbieden, nu er bevoegde docenten beschikbaar komen. Het bleek dit jaar nog best lastig om op de scholen voldoende stageplekken voor de studenten te vinden.

© Nationale Onderwijsgids