Normal_5808

Prinses Laurentien spreekt donderdag 12 mei de dertiende 'Volkshochschultag' in Berlijn toe. De conferentie over volwasseneneducatie wordt bijgewoond door circa 1.500 deelnemers afkomstig uit bedrijfsleven, onderwijs, politiek en wetenschap uit binnen- en buitenland. De Duitse Bondspresident Christian Wulff opent de conferentie.

Prinses Laurentien is gevraagd om te spreken vanwege haar jarenlange nationale en internationale ervaring op het gebied van de aanpak laaggeletterdheid. Net als vorige week in Estoril (Portugal) benadrukt zij in haar toespraak de noodzaak van een andere kijk op deze internationaal maatschappelijke en sociaaleconomische kwestie.

Volgens de prinses is de relevantie van de aanpak van laaggeletterdheid nooit zo groot geweest. Een succesvolle aanpak begint al bij de jongste burger en is ieders verantwoordelijkheid.

Naar schattingen van UNESCO zijn wereldwijd 760 miljoen volwassenen laaggeletterd. In Europa bedraagt dit aantal 80 miljoen en in Duitsland 7,5 miljoen.

Prinses Laurentien is bestuursvoorzitter van de door haar in 2004 opgerichte Stichting Lezen & Schrijven. Sinds 2009 is zij Speciaal Gezant Geletterdheid voor Ontwikkeling van UNESCO en begin dit jaar (februari 2011) is de prinses door de Europese Commissie benoemd tot voorzitter van de High-Level Expert Group on Literacy.