Normal_5678

De Tweede Kamer heeft op 28 april de motie-Elias aangenomen, zo meldt de PO-Raad, de brancheorganisatie voor het primair onderwijs.

In de motie dringt VVD-Kamerlid Elias aan op afbouw van de BAPO-regeling. BAPO staat voor Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen. Het is een vorm van arbeidsurenvermindering voor ouder personeel in het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs, met als doel de werkdruk op oudere leeftijd wat te beperken.

'Onbegrijpelijk'
De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het onbegrijpelijk dat de motie door de Tweede Kamer is aangenomen. AOb-voorzitter Walter Dresscher hoopt dat de regering nog tot inkeer komt.

Volgens de onderwijsbond liggen aan het besluit enkele misverstanden ten grondslag. De BAPO zou een regeling zijn die vroegtijdig vertrek uit het onderwijs stimuleert en op korte termijn onbetaalbaar worden.

De AOb heeft daarentegen uitgezocht dat het aantal docenten dat doorwerkt - mede door de BAPO en andere maatregelen - spectaculair is gestegen. Werknemers die één dag per week vrij hebben, kunnen jaren langer doorwerken.

Opvallend is daarnaast dat voor de invoering van de BAPO veel oudere docenten uitvielen of kozen voor vervroegde pensionering en dit nu veel minder gebeurt. Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat het ziekteverzuim onder oudere docenten aantoonbaar lager ligt, aldus de AOb.

Geleidelijke afbouw
De PO-Raad is wel tevreden met de motie van Elias. Ook de PO-Raad wil de afbouw van de BAPO-regeling opnemen in de CAO-onderhandelingen. De PO-Raad ziet meer in besteding van deze arbeidsvoorwaardelijke middelen in levensfasebewust personeelsbeleid dat gericht is op medewerkers in alle leeftijden en dat is gericht op duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

De BAPO-regeling is onderdeel van de onderwijs-CAO's. Het is dan ook aan sociale partners om over dit onderwerp afspraken te maken, aldus de brancheorganisatie.

© Nationale Onderwijsgids