Normal_5569
Den Haag (Novum) - De rijksoverheid komt voor het eerst met een app voor smartphones. De applicatie, die luistert naar de naam Rijks App Meldcode, moet onder anderen leraren en huisartsen helpen bij het signaleren en melden van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) presenteert de app woensdag bij de start van een campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Volgens haar ministerie is het de eerste app die in opdracht van de rijksoverheid is ontwikkeld.

Het programma biedt een stappenplan aan de hand waarvan mensen die met kinderen werken kunnen bepalen of zij een geval van mogelijke mishandeling moeten melden. Is dat het geval, dan kunnen zij via de app rechtstreeks contact opnemen met het dichtstbijzijnde meldpunt.

Rijks App Meldcode is bedoeld voor werknemers in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs, de jeugdzorg, de kinderopvang of justitie. De applicatie is beschikbaar voor iPhones en Android-telefoons en is gratis te downloaden.