Normal_4551

Voordat ze hun carrière in het onderwijs of het bedrijfsleven voortzetten krijgt een nieuwe groep veelbelovende, pas afgestudeerde academici de kans om in 2011 deel te nemen aan het tweejarige traject Eerst de Klas. Dat meldt de Universiteit Leiden.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) stelt hiervoor € 1,2 miljoen beschikbaar. De deadline voor sollicitatie is 31 maart.

In het intensieve programma Eerst de Klas geven talentvolle academici gedurende twee jaar drie à vier dagen per week les op scholen in het voortgezet onderwijs. Zij halen hun onderwijsbevoegdheid en nemen deel aan een leiderschapsprogramma in het bedrijfsleven.

Scholen krijgen hiermee jonge afgestudeerde academici in huis, die hoog scoren op vakinhoudelijke en leidinggevende eigenschappen. Het onderwijs werkt hierin samen met 21 bedrijven die op hun beurt profiteren van de leiderschapskwaliteiten die jonge academici in de onderwijspraktijk ontwikkelen.

Platform Bèta Techniek
Het project is in 2009 gestart en heeft nu 35 deelnemers. Het wordt uitgevoerd door het Platform Bèta Techniek, maar ook niet-bèta's kunnen zich aanmelden. Eerst de Klas weet een nieuwe doelgroep voor het onderwijs te bereiken: deelnemers zouden zonder dit project niet gekozen hebben voor het leraarsberoep.