350 mensen uit het onderwijs zijn dinsdag 9 november naar Den Haag gekomen om actie te voeren tegen de bezuinigingen op Passend onderwijs.

In het debat, dat de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) met nog 14 andere organisaties uit het onderwijs organiseerde, werd duidelijk dat het voor het onderwijs absoluut noodzakelijk is dat deze bezuiniging van 300 miljoen van tafel gaat.

De aanwezige Kamerleden gaan zich er tijdens de besprekingen van de Onderwijsbegroting deze week hard voor maken.

"Ik ben bereid alles uit de kast te halen om de bezuinigingen op Passend onderwijs te ontregelen", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (foto) nadat hij de mensen uit het onderwijsveld heeft gehoord.

Ook Manja Smits (SP) vindt de bezuinigingen ongehoord. "Het is ontzettend hypocriet. Het kabinet heeft gezegd: we willen investeren in onderwijs, maar zodra het om zorgleerlingen gaat geven ze geen thuis."

De aanwezigen waren uiterst tevreden met de opvattingen van de oppositie, ze krijgen veel bijval met fors applaus.

Net na de afsluiting van het debat, loopt Tweede Kamerlid Ton Elias (VVD) binnen. "We vinden de bezuinigingen een te verdedigen maatregel", kan hij nog net even naar voren brengen. Dat wordt helemaal niet gewaardeerd door de aanwezigen en levert hem een hoop boe-geroep op.

Aansluitend aan het debat is aan de Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie een petitie aangeboden.