In 2009 hebben zestig bestuurders van onderwijsinstellingen de publicatienorm voor topinkomens overschreden, zo meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Die zogenoemde ‘wopt-norm' staat gelijk aan het gemiddelde ministersloon en lag vorig jaar op 188 duizend euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad op basis van meer dan honderd jaarverslagen.

Het betreft 34 bestuurders bij universiteiten, 19 bij hogescholen, 6 bij regionale opleidingscentra en één bij een gecombineerd bestuur voor onder meer speciaal onderwijs, gehandicapten- en revalidatiezorg, en arbeidsreïntegratie.

De meesten zaten in 2008 ook boven de publicatienorm, die toen op 181 duizend euro lag. Van de overschrijders zijn 8 vrouw en 52 man. In vier gevallen speelde er een vertrekregeling mee, van een vijfde regeling is de exacte omvang onduidelijk.

‘Traditiegetrouw' zijn universiteiten veel vertegenwoordigd, en in de hoogste regionen. Topposities zijn er voor de bestuursvoorzitters van Wageningen UR en de Vrije Universiteit. Opvallend is de hoge wopt-beloning bij Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Volgens de jaarrekening is bij het salaris ‘additioneel rekening gehouden met het internationale en ondernemende karakter' van de hogeschool.

Ook de kunstenopleidingen in Amsterdam en Utrecht komen voor in de wopt-lijst. Olchert Brouwer van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten komt uit op 204 duizend euro, zijn Utrechtse collega Ad Wisman op een kleine 211 duizend.

AOb-voorzitter Walter Dresscher: "De crisis is kennelijk niet bij alle bestuurders even goed doorgedrongen. We moeten ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk geld op de plek terecht komt waar leerlingen en studenten er wat aan hebben, dus bijvoorbeeld goed onderwijspersoneel, veel lessen en kleinere klassen."

Klik hier (pdf) voor een overzicht van de beloningen.