Normal_2593

Volgens Paul van Putten kunnen scholen vierduizend euro per jaar besparen door te kiezen voor open source software, zo meldt de website e-learning.nl.

Van Putten is de algemeen directeur van de Stichting KBA Nieuw West, een club van acht scholen in het primair onderwijs, verspreid over Amsterdam. Inmiddels maken vijf van de acht aangesloten scholen bij KBA gebruik van ServerAtSchool, een concept dat ontstaan is in maart 2004 en een ICT-systeem met louter open source ingrediënten behelst voor het onderwijs.

Volgens Van Putten betalen scholen jaarlijks toch al snel tussen de 5000 en 6000 euro voor het onderhoud. Fors meer dan de scholen binnen KBA doen die gebruikmaken van ServerAtSchool.

Ondanks de aangetoonde voordelen, zoals meer flexibiliteit, vrijheid én kostenbesparingen, bespeurt Paul van Putten tot op heden nog niet echt veel enthousiasme bij collega-scholen waar het gaat om het gebruik van open source software. In dat proces lijkt een belangrijke rol weggelegd voor de bovenschoolse ICT'er, aldus Van Putten.

"Verstandige schoolbestuurders zullen hun oor toch regelmatig te luister leggen bij hun specialisten. Zeker als het gaat om ICT. Het advies van de bovenschoolse ICT'er zal dan ook zwaar wegen. Feit is dat het gros van die groep nog steeds op de lijn van de ‘grote jongens' zit. Vaak wordt dat ook in stand gehouden vanuit een soort van behoudendheid, een soort van veiligheid. Je weet wat je hebt, en zolang het werkt is er geen aanleiding om dat te veranderen. Het kost dan ook erg veel moeite om andere schoolbesturen mee te krijgen richting open source software."

© Nationale Onderwijsgids