DEN HAAG (ANP) - CDA-prominent Marja van Bijsterveldt is nu nog demissionair staatssecretaris van onderwijs en na haar bezoek dinsdag bij formateur Mark Rutte weet ze dat ze binnenkort op datzelfde departement minister wordt.

In dat gebouw aan de Haagse Rijnstraat is ze dus een blijvertje. 'Gelukkig wel', concludeerde ze na haar gesprek met de beoogd premier. 'Onderwijs heeft mijn hart.'

De huidige staatssecretaris gaf te kennen dat ze vereerd is minister te mogen worden. Ze komt terecht in een kabinet waarin niet veel vrouwen zitten. Sommige mensen hebben daar kritiek op. Ook aan Van Bijsterveldt werd gevraagd of drie vrouwen in de regering wel voldoende is. 'Met mijn persoon lever ik in ieder geval voldoende bijdrage aan het kabinet', antwoordde ze.

Halbe Zijlstra
Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is in het kabinet-Rutte verder nog plaats voor één staatssecretaris. Dat wordt de VVD'er Halbe Zijlstra. Wie welke OCW-deelpakketten voor zijn of haar rekening neemt is nog niet duidelijk. 'Als minister ben je verantwoordelijk voor alles. De staatssecretaris en ik moeten over de verdeling van de portefeuilles nog de puntjes op de i zetten.'

Wie straks bijvoorbeeld verantwoordelijk zal zijn voor cultuur en media is dus nog niet bekend. 'Maar ik ben een vrouw met hart voor onderwijs, cultuur en media', stelde de bewindsvrouw de pers gerust.

Wie in de Tweede Kamer fractievoorzitter moet worden van haar partij, het CDA, weet zij niet. 'Dat bepaalt de fractie straks', zei ze.

Lees ook: Van Bijsterveldt definitief minister van Onderwijs