Onder invloed van de kredietcrisis hebben onderwijsinstellingen in het primair en voortgezet onderwijs weinig reële verliezen geleden. Dit blijkt uit het rapport ‘Beleggen en belenen' van de onderwijsinspectie. Instellingen zijn zich door de kredietcrisis meer bewust geworden van de risico's.

De regeling Beleggen en Belenen van het ministerie van OCW is goed bekend bij het onderwijsveld. De materiekennis op het gebied van beleggen is echter minder goed gesteld. Bij veel instellingen schiet de kennis van financieel management en meerjarenplanning tekort.

Mede hierdoor heeft een aantal besturen in het verleden effecten aangekocht die niet voldoen aan de eisen zoals gesteld in de regeling Beleggen en Belenen. Banken hebben hierover in het verleden niet altijd juist geadviseerd.

Instellingen mogen uitsluitend beleggen in obligaties indien er sprake is van een hoofdsomgarantie. Deze garantie dat de inleg volledig terugbetaald zal worden door de bank is meestal echter uitsluitend geldig op de einddatum van de looptijd.

Heeft een instelling door een noodsituatie of door slecht financieel beheer het belegde vermogen eerder nodig, zal de obligatie tegen dagkoers verkocht moeten worden met alle risico's voor de inleg van dien. De maximale looptijd van dit soort beleggingen zou dan ook beperkt moeten worden volgens de inspectie.

Download hier het rapport (pdf).