In het voortgezet onderwijs worden enkele schoolvakken aangeboden waarvoor geen specifieke lerarenopleiding bestaat, bijvoorbeeld voor het vak ‘Onderzoek en Ontwerp'. Als gevolg hiervan kunnen leraren voor deze vakken geen formele bevoegdheid behalen. Scholen zetten hiervoor docenten in met een bevoegdheid van een soortgelijk vak.

Om hierover duidelijkheid te geven wil het ministerie wettelijk vastleggen welke getuigschriften van lerarenopleidingen een bevoegdheid geven voor deze vakken. Hiertoe wordt een beroep gedaan op de kennis van docenten, schoolleiders en schoolbestuurders in het voortgezet onderwijs.

Op 24 september start het ministerie een internetconsultatie onder deze groep om zodoende de vakken waar dit probleem zich voordoet in beeld te krijgen. Vervolgens stelt het ministerie in een tabel per vak de bekwaamheidseisen vast. In het wetsvoorstel 'Bevoegdheden VO'wordt een wettelijke grondslag gecreëerd voor de ministeriële regeling waarin de tabel met vakken en de bekwaamheidseisen wordt opgenomen. Op de site van de internetconsultatie staat het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel en de tabel zullen per 1 januari 2012 in werking treden. Het wetsvoorstel regelt verder dat docenten met een pabo-diploma ook in het praktijkonderwijs les mogen geven.

De internetconsultatie is een initiatief van het ministerie van Justitie om burgers meer te betrekken bij de totstandkoming van wetgeving. In dit geval krijgen docenten, schoolleiders en schoolbesturen uit het voortgezet onderwijs en eventuele andere betrokkenen vier weken de tijd mee te denken over dit nieuwe wetsvoorstel en antwoord te geven op specifieke vragen.

Bron: Rijksoverheid