(Novum) - De lonen van mannen en vrouwen kruipen langzaam naar elkaar toe. Toch is het tempo waarin dit gebeurt nog laag. Het CBS deed een onderzoek over de periode 2006 tot en met 2008, waaruit blijkt dat bij jongeren het verschil tussen de lonen ongeveer tien procent is. Bij 45-plussers kan het oplopen tot vijfendertig procent. Gemiddeld krijgt de vrouw 81 procent van het bruto-uurloon van de man.

De verschillen tussen de lonen hangen sterk samen met de bedrijfstak. Bij financiële instellingen bedroegen de gemiddelde uurloonverschillen tussen mannen en vrouwen in 2008 meer dan dertig procent, terwijl deze in het onderwijs maar net boven de 15 procent uitkwamen.

In beide bedrijfstakken verdienden vrouwen in de groep 15 tot 25 jaar iets meer dan hun mannelijke collega's, maar in hogere leeftijdsgroepen lopen de vrouwen snel een achterstand op. Bij financiële instellingen verdienden vrouwen van 55 tot 65 jaar ruim veertig procent minder. In het onderwijs liep het verschil op tot bijna twintig procent.

Het verschil tussen de lonen in de financiële sector wordt bepaald door de oververtegenwoordiging van mannen in beter betaalde banen.