Voortaan valt de beloning van bestuurders in het voortgezet ondewijs onder de CAO VO, zo meldt de VO-raad. Dat is het gevolg van de Wet goed onderwijs, goed bestuur die per 1 augustus van kracht is. In haar reactie van 3 september op een motie van de Tweede Kamer benadrukt staatssecretaris Van Bijsterveldt de wijziging. Dat betekent dat besturen bij de vaststelling van de beloning niet meer uit kunnen gaan van de Beloningsleidraad.


Het maximumbedrag dat bestuurders onder de cao ontvangen is schaal 17 (74 tot 106 duizend euro). Dat bedrag is exclusief variabele beloningsbestanddelen. Bestaande afspraken op basis van de Beloningsleidraad zijn rechtsgeldig en blijven dat. De VO-raad maakt zich sterk om de maximumschaal 18 uit de BBRA ook in de cao op te nemen.

Werkgroep beloning bestuurders
De VO-raad en de vakbonden hebben een werkgroep ingesteld om een gezamenlijk voorstel te maken voor de beloning van bestuurders. Een eigen arbeidsvoorwaardenregeling voor bestuurders in het VO dus. Deze werkgroep verwacht binnen een paar maanden met een voorstel te komen.

Het voorstel kan conform de Wet Normering Topinkomens (WNT) aan de minister worden overhandigd. Als het voorstel binnen de kaders van de WNT blijft, is het verwachting dat de minister dit ook als sectorregeling zal erkennen.