Leraren in de Randstad maken met de invoering van de functiemix meer kans op een LC-functie dan leraren buiten de Randstad. Driekwart van de scholen in de Randstad heeft de twaalf miljoen euro van 2009 omgezet in meer LC-functies. Maar er is nog een flinke stap nodig om de doelstellingen van 2011 te halen.

De rest van Nederland zit nu al op de streefcijfers, zo blijkt uit een analyse van het Onderwijsblad.

Het Convenant Leerkracht dat bonden, werkgevers en ministerie in 2008 afsloten, geeft tot 2014 een enorme impuls aan de lerarensalarissen. Veel meer leraren kunnen naar hogere schalen doorstromen, terwijl voorheen bijna alle banen op LB werden gewaardeerd.

Voor leraren die in een hogere schaal terechtkomen verbetert het salarisperspectief flink. Wie van LB naar LC gaat, gaat op termijn bijna 600 euro per maand meer verdienen. Degenen die van LC naar LD gaan, zien hun eindsalaris met ruim 550 euro per maand verbeteren. De Randstadscholen zijn de eersten die in 2009 daadwerkelijk budget kregen uit het nr. 13z4 september 2010.

De scholen die het meeste hun LB-formatie verminderden zijn het Atheneum College Hageveld in Heemstede en het Montessori Lyceum Herman Jordan in Zeist. Het LB-percentage komt in Zeist uit op 6 procent en dat voor LC op 63 procent. Met nog eens ruim 30 procent LD mag de school zich rekenen tot een van de best betalende scholen van Nederland.

Toch was dat niet de overweging om zo sterk te investeren in LC-functies, vertelt rector Ingrid van der Neut van het Jordan. 'De komst van de functiemix viel voor ons samen met de invoering van een nieuwe teamorganisatie. Die twee hebben we gekoppeld en we hebben alvast een voorschot genomen op het geld dat er nu is en gaat komen. We hebben in samenspraak met de personeelsgeleding in de MR besloten om zoveel mogelijk mensen in LC te benoemen die bereid waren om teamtaken op zich te nemen. Daar zit ook nog een beoordelingstraject aan vast. Met deze aanpak willen we de kwaliteit van ons onderwijs verder verbeteren. Zo kunnen we deze omslag in onze school een positieve stimulans geven.'

Rector Wille Straathof van het Atheneum College Hageveld in Heemstede had al eerder in het Onderwijsblad gezegd dat ze `snelste stijger' wilde worden en dat is gelukt met de 55 procent verschuiving van LB naar LC. In Heemstede was de concurrentiepositie juist wel de aanleiding, zei zij eind vorig jaar. 'Anders lopen mensen naar andere scholen.'

(via Nieuwsbank.nl

© Nationale Onderwijsgids