Het pensioenfonds voor werkgevers en werknemers in het onderwijs, ABP, hoort niet bij de pensioenfondsen die in 2011 de pensioenen moeten verlagen. Dit bericht ABP na de aankondiging van minister Donner, eerder deze week, dat een aantal pensioenfondsen daartoe moet overgaan.

Als gevolg van de financiële crisis van de afgelopen jaren zou de dekkingsgraad van de betreffende fondsen vooralsnog te laag blijven. ABP voert momenteel een herstelplan uit dat in 2009 is goedgekeurd door De Nederlandsche Bank. Belangrijkste doelstelling is de dekkingsgraad in vijf jaar tijd weer op het vereiste niveau van 105% brengen. Tegelijk wil ABP voorkomen dat pensioenen moeten worden verlaagd.

Om die doelen te realiseren, heeft het bestuur van ABP gekozen voor tijdelijke premieopslagen en om pensioenen niet mee te laten stijgen met de jaarlijkse stijging van de lonen. Ontwikkelingen op langere termijn kunnen de gevolgen van de financiële crisis verder verminderen. Verloopt het herstel ondanks de maatregelen van ABP toch trager dan het herstelplan aangeeft, dan moet ABP mogelijk alsnog aanvullende maatregelen treffen. Dat kan een verdere verhoging van de tijdelijke premieopslag betekenen, of een korting van de pensioenaanspraken.

Momenteel volgt het herstel van de financiële positie van ABP het schema zoals dat in het herstelplan is opgenomen. Door de ophef rond de berichtgeving van de minister overweegt de Tweede Kamer een vervroegde terugkeer uit het zomerreces.

Bron: VO-raad