INSPIRATIECONFERENTIE MENSENRECHTENEDUCATIE

Wat? Een goed gesprek over burgerschap en mensenrechten
Waar? Sociëteit de Witte, Plein 24, Den Haag
Wanneer? Woensdag 15 september 2010
Tijd? Inloop 13.30 uur, start 14.00 uur, borrel 17.30 uur
Voor wie? Docenten, studenten, uitgevers, educatieve auteurs, tentoonstellingenmakers, beleidsmakers, politici

Tijdens de Inspiratieconferentie Mensenrechteneducatie wisselen deelnemers - waaronder docenten, studenten, auteurs, kunstenaars - ideeën uit voor toepassing van mensenrechten in de alledaagse praktijk: hoe geef je mensenrechten 'handen en voeten' op school (als onderdeel van het burgerschapsonderwijs), in een museum en in de lesmethodes? Gelijke behandeling en respect voor verschil zijn de uitgangspunten van de rechten van de mens, maar hoe stimuleer je als school actief burgerschap in de wijk, de stad, het land én de rest van de wereld? Een wereld die steeds dichterbij komt, met de nieuwe klasgenoot uit Congo, chocoladeletters zonder kinderarbeid en discriminatie op het schoolplein.

Deze vragen staan centraal tijdens de workshops en rondetafeldiscussies van de inspiratieconferentie. De uitkomsten hiervan zullen inspiratie bieden voor een creatieve integratie van mensenrechteneducatie in het Nederlandse onderwijs. Concreet betekent dit: rollenspelen om morgen mee in de klas te beginnen, stellingen om over te discussiëren, contacten met gastdocenten en mooie materialen voor op school. Deze verzameling aan inspiratie wordt per schoolniveau opgehangen aan een waslijn. Scholen, musea en andere educatieve instellingen kunnen deze ‘inspiratie aan een waslijn' gebruiken als leidraad bij hun werkzaamheden.

Naast toepassing van mensenrechten in de klas, is er ook ruimte voor vergezichten: hoe geven we mensen- en kinderrechten een vaste plaats in het onderwijs? Hoe kunnen, bijvoorbeeld, de kennis, houding en vaardigheden die nodig zijn voor de verwezenlijking van mensenrechten een plaats krijgen in een leerlijn burgerschap? Deelnemende docenten kunnen gelijk daad bij hun woord voegen door zich op te geven voor deelname aan het Stimuleringsplan Mensenrechteneducatie, waarmee mensenrechten worden geïntegreerd in het burgerschapsonderwijs.

Meer informatie vindt u in de bijgesloten flyer en op http://www.mensenrechtenonderzoek.nl.
Via de website kunt u zich tevens aanmelden voor de conferentie en inschrijven voor een workshop.