De boot die afgelopen zaterdag vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW ) op de Amsterdamse grachten meevoer tijdens de Canal Parade was een ode aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor de emancipatie van homo's, lesbiennes en transgenders.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt, verantwoordelijk voor het homo-emancipatiebeleid, had vrijwilligers van zeer uiteenlopende organisaties uitgenodigd voor de Canal Parade als dank voor hun inzet.

De staatssecretaris ziet een belangrijke rol weggelegd voor vrijwilligers: "Vrijwilligers vervullen een cruciale rol in de homo-emancipatie. Nederland drijft op vrijwilligers. Het zijn deze lokale baanbrekers die door hun dagelijkse inzet meer begrip en respect tot stand brengen voor homo's, lesbiennes en transseksuelen. Want ieder mens verdient het om tot z'n recht te komen en in vrijheid te leven. Nederland staat voor die principes."

Op de OCW Vrijwilligersboot voeren afgelopen zaterdag ongeveer vijftig genodigden mee die actief zijn binnen zeer diverse gremia in de maatschappij. Onder de genodigden bevonden zich onder anderen de oprichters van een nieuwe homo-organisatie op de Antillen, de organisator van summercamps voor jonge homo's en lesbiennes en vrijwilligers die homoseksualiteit op scholen bespreekbaar maken, bijvoorbeeld met maatschappelijke stages voor scholieren.

De OCW Vrijwilligersboot voer mee in de vloot van koplopers op homo-emancipatiegebied, zoals de gemeente Amsterdam, de politie, grote bedrijven en verschillende maatschappelijke organisaties. Het is de derde keer op rij dat het ministerie meedeed met de botenparade.