AMSTERDAM (NOVUM) - De vakbonden hebben nauwelijks vertrouwen in de samenwerking van VVD, CDA en PVV. Dat concludeert dagblad Trouw donderdag uit gesprekken met mensen binnen FNV, CNV en MHP.

De bonden zouden weinig verwachten van een dialoog met de VVD en de PVV. Ook over het CDA wordt getwijfeld omdat die partij nooit zou hebben geluisterd naar waarschuwingen over ABN Amro en Organon.

De bonden verwachten dat hun standpunten nog het meest overeenkomen met die van de PVV, bijvoorbeeld als het gaat over verhoging van de AOW-leeftijd of loonstijgingen in de zorg en het onderwijs.

De bonden begrijpen volgens de krant echter niet waar de PVV het geld vandaan wil halen, aangezien de partijen achttien miljard euro willen bezuinigen.

Woensdag schreef de Volkskrant nog dat de bonden en werkgeversorganisaties terugschrikken voor kritiek op de PVV. Ze zouden de verhouding niet bij voorbaat willen verzieken. De FNV zou een les hebben getrokken uit 2002.

Toenmalig FNV-voorzitter noemde een kabinet met CDA, VVD en LPF daags na de verkiezingen een 'horrorscenario'. Toen dat kabinet er toch kwam, waren de verhoudingen tussen het kabinet en de FNV verpest.