Een Belgisch echtpaar heeft 'couchsurfing' voor leraren uit de grond gestampt. Ze bieden een wereldwijd netwerk van gratis logeerruimte aan voor en door leraren, zo meldt de Belgische website Six Minutes Business. Maar gratis is het niet helemaal.

Couchsurfing is een gastvrijheidsnetwerk op het internet. Het principe is simpel: leden kunnen via een website om een gratis overnachting vragen of aangeven dat ze een slaapplek ter beschikking hebben. Intussen zijn er al zowat twee miljoen leden aangesloten op het CouchSurfing netwerk. Vooral jonge mensen maken er gebruik van omdat het een goedkope manier van reizen is.

Een Antwerps koppel stampte intussen ook teacherstravelweb.com mee uit de grond, een netwerk van gastenkamers voor en door leraren. Wereldwijd hebben ze 200 leden in dertig landen, voornamelijk in Europa en de VS. Het koppel ging er in 2003 een jaar tussenuit om een wereldreis te maken en kwam toen bij de eerste versie van teachers travel web terecht, een kleinschalig project in Australië. Dat was meteen de aanleiding voor hun eigen initiatief.

Teachers Travel Web wordt onderhouden vanuit een thuiskantoor in Antwerpen. Deelname is niet gratis. Leraren kunnen lid worden voor 45 euro per jaar.

© Nationale Onderwijsgids