In een interview met dagblad De Pers waarschuwt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie in Nijmegen, voor de gevolgen van een nieuwe 'Psycho-bijbel'. Die bijbel is de DSM-5, oftewel de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder, een megaproject van experts uit de hele wereld, dat een nieuw handboek voor de psychologie gaat worden.

In het handboek worden de gangbare definities van adhd, asperger en autisme opgerekt. 'Iedereen krijgt een etiket,' zegt Derksen.

Eén van de samenstellers van het vorige handboek (DSM-4), Professor Allen Frances, heeft in Psychology Today al eerlijk toegegeven dat de explosie van de aandoening autisme een direct gevolg is het van het verruimen van de definitie van de aandoening.

Derksen verwacht dat het nieuwe handboek een 'golf van autisten en manisch depressieven gaat opleveren'. Derksen: 'Het gaat zeker erger worden. We zullen meer autisme zien, en meer bipolaire stoornissen. Bij dat laatste moet je denken aan ‘manische depressiviteit', waarvoor de laatste jaren veel subcategorieën zijn gevonden.'

Derksen verwacht een extra toestroom in het speciaal onderwijs en meer aanvragen voor de Wajong, de uitkering voor jonge gehandicapten.

Volgens Derksen helpen leraren met het etiketteren van leerlingen: '...ook leraren doen er graag aan mee. Als probleemleerlingen een bepaald etiketje krijgen, komen ze in aanmerking voor een ‘rugzakje': geld voor extra begeleiding.'

© Nationale Onderwijsgids