Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs, laat zich in een artikel voor dagblad Trouw bijzonder kritisch uit over het bevriezen van de lerarensalarissen door de Tweede Kamer. 'We zijn weer terug bij af' schrijft Rog. Hij noemt het vasthouden aan de nullijn een 'enorme klap in het gezicht van het onderwijspersoneel'.

Een meerderheid in de Tweede Kamer blokkeerde op donderdag 1 juli twee moties om niet te bezuinigen op de salarissen in het onderwijs. Om meer dan 3 miljard euro te kunnen bezuinigen, wil demissionair minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën de nullijn hanteren voor de hele collectieve sector. Het CDA, de VVD en de PVV wilden voor de leraren geen uitzondering maken. De Jager hoopt met het vasthouden aan de nullijn in het onderwijs dit jaar 225 miljoen euro te kunnen besparen.

Volgens Rog zal de kloof met salarissen in de marktsector weer groter worden. Hierdoor zal het beroep leraar minder aantrekkelijk worden. Ook vreest hij voor een impasse in de lopende cao-onderhandelingen. Zo verwijt Rog de VO-raad zich te verschuilen achter de plannen van het demissionaire kabinet.

De politieke partijen hebben nu 'hun ware gezicht getoond', na een verkiezingscampagne waarin ze zich profileerden als partijen met een hart voor het onderwijs. De salariëring zou in verhouding zou volgens Rog in verhouding moeten staan met 'de enorme inspanningen van de docent in het onderwijs'.

© Nationale Onderwijsgids