Twee Rotterdamse vrouwen vervolgd voor bedreiging leraar Emmauscollege

 Justitie brengt twee Rotterdamse vrouwen voor de rechter op beschuldiging van opruiing. De twee vrouwen van 20 en 22 spelen een grote rol in een zeer ernstige bedreiging van het Emmauscollege in Rotterdam-Oosterflank en een docent van de school. Dit gebeurde ruim twee jaar geleden. Het OM geeft aan dat de twee vrouwen een schikking weigerden. Vandaar dat er nu een vervolging komt. Dat meldt Rijnmond. 

Op het prikbord van het klaslokaal van de docent in kwestie hangt al vijf jaar een bekroonde spotprent. Deze is van cartoonist Joep Bertrams. Op de tekening is een onthoofde man te zien die zijn tong uitsteekt naar een jihadist met een bebloed zwaard. De onthoofde man draagt een t-shirt van het Franse satirische blad Charlie Hebdo. Naar aanleiding van de aanslag in januari 2015, waar twee moslimfundamentalistische broers namens Al Qaida in Parijs een aanslag pleegden op Charlie Hebdo en waarbij twaalf medewerkers op de redactie werden doodgeschoten, tekent Bertrams de cartoon. Hij wint er zelfs de Inktspotprijs mee voor beste politieke cartoon.

Instagram 

De tekening op het prikbord van de docent van het Emmauscollege wordt in november 2020 gefotografeerd en gepost op een groot Instagramaccount. Bij de foto wordt een afkeurende tekst geplaatst. Het Emmauscollege en de docent worden daarna zó ernstig bedreigd, dat de docent een tijd moet onderduiken.

Franse leraar Samuel Patty 

Het moment waarop de docent moet onderduiken is rond de dood van de Franse leraar Samuel Patty. Die werd twee weken daarvoor onthoofd tijdens een les over vrijheid van meningsuiting. Daarbij toonde hij spotprenten van de profeet Mohammed. Ook op het Emmauscollege wordt de dood van docent Patty herdacht. De vlag hangt halfstok en er wordt één minuut stilte gehouden. Daarna houdt de rector een toespraak.

Godslastering 

Aan het einde van de herdenking loopt het uit de hand op het Emmauscollege. Een aantal islamitische meisjes eist dat de cartoon van Bertram wordt weggehaald. De docent maakt zich volgens de meisjes schuldig aan godslastering. Na deze discussie wordt de cartoon weggehaald, maar op social media gaat de discussie door.

Opruiing en bedreiging 

In de maanden daarna arresteert de Rotterdamse politie in totaal negen personen voor opruiing en bedreiging. Het gaat om twee vrouwen en zeven mannen, in de leeftijd van 13 tot 24 jaar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk