Jeroen Chabot trekt zich terug als directeur Willem de Kooning Academie

Directeur Jeroen Chabot van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam trekt zich terug. Reden hiervoor zijn de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar de sociale veiligheid op de kunstacademie die onderdeel is van de Hogeschool Rotterdam. Medewerkers en studenten voelen zich er niet veilig. Dit meldt NRC. 

Uitkomsten laten geen stelselmatig grensoverschrijdende gedragingen of discriminatie zien, maar de conclusie is wel dat de Willem de Kooning Academie een complexe onderwijsinstelling is. Medewerkers voelen zich niet gezien of gehoord, gerespecteerd of gewaardeerd. Zij ervaren ook een grote afstand tot de directie en het management van de kunstacademie. Volgens onderzoekers moeten docenten zelf hun weg zien te vinden en ontbreken een stevige basis en duidelijke kaders.

“Het kunstonderwijs vraagt om ruimte voor creativiteit en autonomie, maar tegelijkertijd om een stevige basis en duidelijke kaders. Die laatste worden gemist waardoor vaak chaos wordt ervaren”, aldus de onderzoekers.

Vertrouwen te beschadigd

Chabot heeft na twaalf jaar zijn taken neergelegd, omdat het vertrouwen in de leiding is beschadigd. Hij blijft wel bezighouden met de strategische agenda van de Rotterdamse hogeschool.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky