Florian (21) staat als wiskundedocent voor de klas op oude middelbare school

De Gooise scholenkoepel Alberdingk Thijm Scholen probeert actief leerlingen warm te maken voor het vak van docent. Zo proberen zij het lerarentekort het hoofd te bieden. De 21-jarige Florian werd op die manier in de schoolbanken gespot. Nu geeft hij zelf wiskunde op zijn oude middelbare school. Dat meldt NH Nieuws. 

“Ik zat op het vwo 4 toen ik begon met één-op-één bijles geven aan leerlingen in de onderbouw. Ik gaf wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Ook buiten school gaf ik bijles als bijbaantje”, zegt Florian. 

Zelf voor de klas 

In vwo 6 mocht Florian voor het eerst zelf voor de klas staan. “Een wiskundedocent viel voor een maand uit en de school wist dat een vriend en ik goed bijles konden geven, dus werden we ineens voor een tweedejaarsklas gezet.” De jongens stonden niet helemaal alleen voor de klas. In de hoek van het klaslokaal zat een volwaardig docent van een ander vak om controle te houden.

Vacature 

Bij zijn diploma-uitreiking werd Florian er nog even aan herinnerd hoe leuk hij het lesgeven vond. Uiteindelijk was het de opleiding Wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam waar Florian aan begon, maar na een aantal omleidingen begon het lerarenvak hem toch te roepen. Toen hij een vacature zag staan besloot hij zijn oude docent Frans een mailtje te sturen. 

Officieel bevoegd is Florian nog niet, hij moet eerst zijn bachelor nog afronden. “Maar dankzij het lerarentekort zijn de regels wat versoepeld en moet ik binnen twee jaar klaar zijn. Dus sta ik nu vijf dagen per week voor de klas.”

Een Dagje Leerkracht 

Vandaag organiseert het Alberdingk Thijm met andere Gooise scholenkoepels ‘Een Dagje Leerkracht’. Middelbare scholieren die nog twijfelen aan het vak lopen vandaag mee op basisscholen en mogen zelf voor de klas staan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk