Groot lerarentekort in Amsterdam, opleiding tot zij-instromer flink gepromoot

Het lerarentekort in het Amsterdamse basisonderwijs is volgens een rapport van de gemeente Amsterdam gestegen tot maar liefst 15 procent. Scholen en de gemeente slaan nu de handen ineen om het tekort proberen te beperken. Eén van de onderdelen is het promoten van de opleiding tot zij-instromer. Gijs Advokaat is zelf zo’n zij-instromer en hij legt in Amsterdam Informeert uit waarom hij voor de opleiding gekozen heeft. Dat meldt AT5.

Advokaat was als hulpouder erg betrokken bij de school van zijn kinderen en wilde daar uiteindelijk meer mee doen. “Je staat parttime voor de groep als leerkracht, en daarnaast doe je een volledige opleiding.” Dat is behoorlijk zwaar, maar Advokaat krijgt genoeg energie van de kinderen die bij hem in de klas zitten. 

Verschillende achtergronden 

Stagecoördinator Eva Rutsen ziet mensen met allerlei verschillende achtergronden de overstap naar het onderwijs maken en vindt dat super leuk. “Zeker voor het team als je allemaal verschillende soorten mensen hebt.” Niet alleen zij-instromers zijn welkom in het basisonderwijs, maar iedereen kan en mag zich aanmelden. “Reguliere pabo, deeltijd, verkorte deeltijd, of zij-instroom. We zijn hartstikke blij met alle enthousiaste mensen in het onderwijs”, aldus Rutsen. 

Informatiedagen 

Op donderdag 19 mei en dinsdag 21 juni zijn er informatiedagen over de opleiding zij-instromer in Amsterdam. Voor meer informatie kunt u kijken op deze website

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk