Onderhandelingen voor cao voortgezet onderwijs in volle gang

De cao-onderhandelingen in het voortgezet onderwijs (VO) zijn in volle gang. De FNV heeft samen met de andere bonden en de werkgever een brief gestuurd naar minister Wiersma met het verzoek om meer middelen vrij te maken voor het verlagen van de werkdruk. Het ministerie heeft laten weten dat er ruimte is voor structureel geld voor verlaging van de werkdruk. Op 12 april vindt er weer overleg tussen bonden en werkgever plaats. Dat meldt de FNV. 

Werkgevers en werknemers zijn daarnaast met elkaar in gesprek over hoe de werkdruk het beste kan worden aangepakt. We willen afspraken maken over het taakbeleid omdat een groot deel van de leden meldt dat er geen relatie bestaat tussen het taakbeleid op papier en de werkzaamheden in de praktijk. De FNV wil dat de medewerker meer tijd krijgt en zelf kan beslissen waar die tijd het beste aan besteed kan worden.

Koopkracht medewerkers onderwijs 

En dan is er nog het loon. De onderhandelaars van de verschillende bonden zijn er niet gerust op dat de regering voldoende middelen kan en wil vrijmaken om de koopkracht te behouden van de medewerkers in het onderwijs. We kijken goed naar die groepen voor wie loon letterlijk van levensbelang is. 

Meer tijd nodig 

Uit een recente peiling onder de gezamenlijke leden van de bonden blijkt dat meer tijd nodig is in het voortgezet onderwijs. Tijd om de lessen voor te bereiden en je te ontwikkelen. Tijd om het gesprek aan te gaan met collega’s over vakinhoud, didactiek en pedagogiek. Tijd om serieus naar de ontwikkeling van de leerling te kunnen kijken. Tijd voor contact met ouders en hulpverleners. Tijd die vrijgemaakt kan worden door de politiek (minder lestijd?), door de schoolleiding (minder taken?) en door het resultaat van de cao-onderhandelingen waar duidelijke afspraken kunnen worden gemaakt over loon, werkdruk en arbeidsvoorwaarden. 

Door: Nationale Onderwijsgids