ROC Mondriaan haalt als eerste van Nederland certificaat tweetalig onderwijs

De International Hotel and Management School van ROC Mondriaan is als eerste mboschool van Nederland gecertificeerd om tweetalig onderwijs te geven. De school had al een Engelstalige variant maar nu komt daar de tweetalige bij. Het Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs, verrichtte een audit met deze positieve uitkomst waarna het certificaat werd overhandigd aan de school. Dit meldt ROC Mondriaan.

Schooldirecteur Jacqueline van der Zwan (links op de foto) is blij en heel erg trots: "Het docententeam heeft enorm hard gewerkt om aan alle eisen te voldoen, we waren er eigenlijk afgelopen voorjaar al klaar voor maar toen gooide corona roet in het eten. Geweldig dat het team zich dit najaar weer heeft kunnen opladen. En we zijn vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het certificaat. Dus dan is het ook mooi om de eerste te zijn met een tegeltje aan de wand."
 
En studenten kunnen zo ook extra laten zien wat ze in hun mars hebben, zegt Anouk de Graaff (20). Zij is afgestudeerd aan de school. "Het is erkenning voor echt hard werken. En ook voor docenten, die er echt veel voor doen. Die stonden soms ’s nachts nog kopieën te maken, omdat lesmateriaal er niet in het Engels was. Dit hebben ze verdiend’’, zegt ze trots. 
 

Meerwaarde

Zeker bij de opleidingen van de International Hotel and Management School van ROC Mondriaan heeft tweetalig onderwijs een grote meerwaarde. Over het algemeen worden bij deze scholen de echte 'beroepsvakken' in het Engels behandeld, terwijl de meer inhoudelijke vakken vaak nog in het Nederlands gegeven worden. Zo wordt een vak over hoe aan het werk te gaan achter de balie in een hotel in het Engels gegeven, omdat studenten daar veel internationale klanten treffen. Bedrijfseconomie wordt in het Nederlands behandeld, omdat de meerwaarde daar minder groot is. 
 

Tweetalig onderwijs

Een (groeiend) aantal scholen in het mbo is bezig met tweetalig onderwijs. Van vijf tweetalige opleidingen is het naar ruim 40 gegaan in vier jaar tijd. De voorwaarden voor de certificering zijn door de scholen in het netwerk zelf opgesteld in nauwe samenwerking met het Nuffic. Voorwaarde is onder andere dat minimaal 50 procent van de lessen in het Engels gegeven wordt; ook wordt gekeken naar het taalniveau van studenten en docenten. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids