Logo_logo_tu_delft

Joris Melkert, universitair docent bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechnologie (LR), is verkozen tot Beste Docent van de TU Delft 2019. De bekendmaking vond plaats tijdens de Education Day op 7 november. Dit meldt TU Delft.

De faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR) zou gewoon niet zonder Joris kunnen. Dat stelt Studievereniging VSV ‘Leonardo da Vinci’ in haar nominatie van Joris Melkert voor Beste Docent van het Jaar aan de TU Delft. Melkert, altijd benaderbaar en open voor feedback, is continu op zoek naar onderwijsverbetering. Zo herontwierp hij samen met een collega het vak Structural Analysis & Design. Het vak werd altijd gezien als een groot potentieel struikelblok voor studenten maar door een andere aanpak in het lesgeven, is dat inmiddels verleden tijd. 
 

Echt vliegtuig bouwen

In het masterprogramma verzorgt Melkert een uniek vak: Aircraft Manufacturing Laboratory. Hierin bouwen studenten een (miniatuur)vliegtuig dat echt kan vliegen. De studenten werken in teams van 15 tot 20 en worden uitgedaagd om hun kennis in de praktijk te brengen. Met dit vak hoopt Melkert zijn studenten een realistisch idee te geven van wat het inhoudt om daadwerkelijk een vliegtuig te bouwen. 
 

In de media  

Naast zijn taken als docent en onderzoeker, heeft Melkert zitting in diverse besturen en verschijnt hij zeer regelmatig als luchtvaartdeskundige in de media. Bij luchtvaartgerelateerd nieuws licht Melkert vaak de engineeringaspecten toe. Volgens de Studieverenging is Melkert, samengevat, een man van de wereld die zijn studenten aanmoedigt om zich zowel op de praktijk als op de theorie te richten. 
 
Melkert zal later ook meedingen naar de landelijke titel Docent van het Jaar.
 
Door: Nationale Onderwijsgids