Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Een paar jaar geleden was de nood rondom het lerarentekort zo hoog geworden dat meerdere scholen en gemeenten een zogenaamde welkomstpremie aanboden om nieuwe leraren te lokken. Zo had het Andreas College in Katwijk maar liefst 10.000 euro over voor een eerstegraads docent(e) wiskunde. Dit blijkt anno 2019 nog steeds de praktijk van alledag te zijn. Dit meldt Algemene Onderwijsbond (AOb).

Eerder bood Rotterdam een welkomstpremie van 5000 euro aan bevoegde leraren in tekortvakken zoals wiskunde, scheikunde en Engels. Het Andreas College in Katwijk deed er een schepje bovenop door 10.000 euro beschikbaar te stellen aan een docent wiskunde die de school wilde komen versterken.
 
Maar waar Rotterdam heeft aangekondigd te stoppen met de bonus, gaat het Andreas College door met de welkomstpremie, laat directeur Alan Turner aan AOb weten. “Het is moeilijk om de juiste mensen te vinden. Ik voorspel dat het de grootste uitdaging van de toekomst wordt.” De school deelt de bonussen inmiddels al drie à vier jaar uit. Dit jaar gelden de lokpremies voor onder andere een eerstegraads docent Engels en tweedegraads docenten Nederlands en Natuurkunde. Aan het einde van het schooljaar 2019/2020 krijgen de nieuwe docenten de premie uitgekeerd.
 

Rotterdam

Een aantal weken geleden liet de gemeente Rotterdam weten vanaf volgend schooljaar te stoppen met de lokpremie voor docenten. Er zou te weinig draagvlak zijn voor de bonus bij schoolbesturen. De gemeente verwacht dat er komend schooljaar 160 voltijdsbanen aan onvervulde vacatures blijven staan.
 
Door: Nationale Onderwijsgids