Normal_pesten__eenzaam__pestgedrag

In 2018 waren er in Nederland 135 gevallen van antisemitische incidenten. Dat is 19 procent meer dan in 2017. Daarnaast werden 95 meldingen geregistreerd van online antisemitisme. Dat blijkt uit de Monitor Antisemitische Incidenten van Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), schrijft de organisatie.

Met name in de directe omgeving steeg het aantal antisemitische incidenten sterk met 67 procent. Het gaat hier om voorvallen op school, op het werk of tussen buren. CIDI beschrijft als voorbeeld een Joodse leerling, die op school en in groepsapps antisemitische leuzen te horen en te lezen krijgt zoals “alle Joden moeten dood” en “ga terug naar de gaskamer”. De school reageerde niet meteen adequaat en pas nadat de leerling was overgeplaatst naar een andere klas verminderde het pesten.
 
CIDI maakt zich zorgen over de toename van antisemitisme en wil een duidelijk actieplan van de overheid om dit probleem te bestrijden. Ook wil CIDI dat docenten ondersteuning krijgen bij het bestrijden van antisemitische vooroordelen en complottheorieën in de klas. Daarnaast moet er voor vluchtelingen tijdens hun inburgering al aandacht besteden worden aan antisemitisme, vindt CIDI.
 
Door: Nationale Onderwijsgids