Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Op 28 scholen in Utrecht worden deze week meeloopdagen georganiseerd voor potentiële leraren. De scholen hopen zo meer mensen nieuwsgierig te maken naar het lerarenberoep en daarmee het lerarentekort aan te pakken. Dit meldt NOS.

Deze manier om zij-instromers en herintreders vanuit de praktijk te informeren, is nieuw in Nederland, zegt SPO Utrecht met 35 scholen in de omgeving. En er blijkt veel belangstelling voor te zijn. Zeventig kandidaten hebben zich aangemeld om een dagje te mogen meelopen op een basisschool of middelbare school. Zij mogen kijken in de klas, praten met leraren en leerlingen en ook uitproberen hoe het is om les te geven.
 
De scholen richten zich met de meeloopdagen in de eerste plaats op mensen die al leerkracht zijn, maar niets met hun lesbevoegdheid doen. In Nederland zijn dat er zo'n 30.000. Daarnaast hopen de scholen mensen te trekken die geen lesbevoegdheid hebben, maar wel een omscholingstraject willen volgen. In een periode van zes weken wordt dan eerst gekeken of zij daarvoor geschikt zijn. Zo ja, dan mogen ze meteen gaan lesgeven, in combinatie met het volgen van een lerarenopleiding.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids