Normal_frans__boek__lezen__taal

Veel docenten klaagden dit jaar over het vwo-eindexamen Frans omdat er fouten in de antwoorden stonden. Bij de herexamens van deze week bleek dat niet anders te zijn. Er is zelfs sprake van meer fouten dan bij het examen in het eerste tijdvak. Dat meldt NOS.

Opnieuw zijn het docenten die klagen over foute antwoorden in het correctievoorschrift en opnieuw gaat het over het herexamen Frans voor vwo. Charlotte Goulmy, een van de docenten, zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het herexamen ‘nog erger’ was dan het reguliere examen. Leraren Frans hebben het over zes tot acht fouten. Bij een van de vragen waren volgens de docente alle antwoordopties mogelijk, waarbij het antwoord volgens het antwoordmodel ook nog eens het minst logisch was.

Docenten balen ervan dat ze volgens het correctievoorschrift slechts één antwoord mogen goedrekenen. Ze deden hun beklag bij het College voor Toetsen en Examens (CvTE), maar hun gelijk haalden ze niet zomaar. Pas na 24 uur gaven ze de fout toe. Goulmy zegt zich te ergeren aan die starre houding. Bovendien betwijfelt ze na het voorval of diegenen die de examens controleren wel echt ‘experts’ te noemen zijn.

Het CvTE zegt in een reactie bijna twintig meldingen van docenten te hebben ontvangen over het herexamen. De kritiek wordt wel degelijk serieus genomen. Volgens een woordvoerder wordt dat momenteel geëvalueerd met de vaksectie Frans van de Vereniging Levende Talen. Daarin zijn alle docenten Frans in Nederland vertegenwoordigd, aldus het CvTE. Bovendien worden de centrale examens ook altijd nog intern geëvalueerd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids