Normal_klaslokaal__leeg__vrij__schoolverlater

Ook leerkrachten in het voortgezet onderwijs moeten een uur gaan staken op 27 juni. Dat zegt de vakbond Leraren in Actie (LIA). Hiermee wil de vakbond zich solidair tonen met leraren in het basisonderwijs. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

LIA roept docenten in het voortgezet onderwijs op om het eerste uur de lessen, vergaderingen of andere werkzaamheden ter afsluiting van het schooljaar te schrappen. De vakbond wil hiermee laten zien dat ze volledig achter de standpunten van PO in Actie staat, de protestbeweging van leraren in het basisonderwijs. Op dinsdag 27 juni zullen de deelnemende basisscholen een uur later hun deuren openen. Hiermee wordt geprotesteerd tegen de lagere salarissen in het basisonderwijs, terwijl de werkdruk hoger en het groeiend lerarentekort nijpender is in vergelijking met het voortgezet onderwijs. Daarnaast wordt op die dag in Den Haag een petitie aangeboden aan demissionair minister-president Rutte. Met de actie PO-front zijn in een paar dagen tijd al bijna 130.000 handtekeningen verzameld en de teller loopt snel op. Later deze week wordt een website gelanceerd waarop middelbare scholen en docenten kunnen aangeven dat ze met het protest meedoen. 
 
LIA wil graag dat de leerkrachten uit beide onderwijssectoren gaan samenwerken om zo samen sterker te staan in het opkomen voor hun belangen. PO in Actie is blij met de steun van LIA, maar houdt qua samenwerking de boot nog een beetje af. “Als onze eisen worden ingewilligd en de salarissen tussen het primair en voortgezet onderwijs gelijk zijn getrokken, kunnen we verder kijken. Dan kunnen we kijken of we met zijn allen de laatste tien procent achterstand kunnen wegwerken om de salarissen hbo-conform te krijgen,'' aldus woordvoerder Jan van de Ven.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids