Normal_education-908512_960_720

Het plan van veel basisschoolleerkrachten om eind deze maand een uur te gaan staken is in de Tweede Kamer behoorlijk kritisch ontvangen. Het CDA en de PVV vinden het gekozen moment niet slim. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs kan, zo zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema, in het huidige demissionaire kabinet namelijk weinig veranderen. Dat meldt de Telegraaf.

De plannen om te gaan staken in het basisonderwijs werden gisteren door actiecomité PO in Actie bekendgemaakt in het tv-programma Jinek. Docenten zijn van plan om op 27 juni één uur hun werk neer te leggen uit protest tegen de lage salarissen en de te hoge werkdruk. Ruim 40.000 leerkrachten hebben inmiddels aangegeven mee te doen met de actie.

Beertema ziet liever dat de partijen met elkaar om te tafel te gaan om tot een oplossing te komen. De actie om te staken valt bij de partij niet in goede aarde. Ook het CDA kan het plan van de leerkrachten niet waarderen Volgens Kamerlid Michel Rog is de vraag over de salarisverschillen tussen het primair en voortgezet onderwijs al eens gesteld aan het kabinet en wordt daarop binnenkort een antwoord verwacht. Pas als dat antwoord bekend is, kan er worden gediscussieerd. Nu al gaan staken heeft geen zin, aldus Rog.

Iets minder negatief over de stakingsplannen is GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Zij erkent dat de salarissen voor basisschoolleerkrachten wel hoger kunnen en de klassen minder vol. Veel docenten zouden zien dat de laagste salarisschaal wordt opgeheven, maar daar plaatst Westerveld wel haar kanttekeningen bij vanwege de hoge kosten die deze wijziging met zich meebrengt: zo’n 500 miljoen euro.

Zowel het CDA, de PVV als GroenLinks zijn van mening dat het vreemd is dat uitgerekend de PO-Raad de stakingsactie steunt. Het salaris van leerkrachten wordt namelijke mede door de PO-Raad bepaald. Volgens Rog komt de organisatie eerder gemaakte afspraken over loonsverhoging in het basisonderwijs  al een aantal jaar niet na.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids