Normal_normal_kind_bak_geld

Pas afgestudeerde leerkrachten die voor de noordelijke scholenstichting Primenius gaan werken, krijgen hun collegegeld van 6000 euro terug. Hetzelfde geldt voor onderwijs- en klassenassistenten die een tweejarige Associate degree-opleiding doen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De reden voor dit genereuze gebaar is het oplopende lerarentekort, dat ook in het noorden steeds meer merkbaar is. De maatregel moet tien studenten per jaar lokken, die dan minimaal drie jaar bij Primenius in dienst moeten blijven.
 
Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) en belangenvereniging VOS/ABB lopen scholen die leraren lokken met welkomstpremies het risico dat het ministerie van onderwijs de premies weer gaan terugvorderen van scholen. Het toekennen van een premie is pas toegestaan als er via een ondernemings-cao afspraken worden gemaakt met een vakbond, volgens de AOb. Hierover zijn in de Tweede Kamer Kamervragen gesteld.
 
Naast de lokpremie doet het schoolbestuur ook mee aan een programma om onderwijsassistenten twee jaar extra onderwijs te laten volgen op een van de noordelijke pabo’s, waardoor ze bevoegd zijn om meer taken van de leerkracht over te nemen. Ook probeert Primenius potentiële leerkrachten te trekken vanuit de financiële sector door hen baanzekerheid te geven als ze zich omscholen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids