Logo_inholland_hogeschool

Studenten van Hogeschool Inholland in Amstelveen zijn boos dat op hun school de lerarenopleidingen verdwijnen. Ook docenten zijn het niet eens met het besluit en vrezen dat dit grote gevolgen heeft omtrent het lerarentekort. Dat meldt Het Parool.

Begin deze maand werd bekend dat nieuwe studenten die een van de 16 lerarenopleidingen willen volgen bij Inholland voor het komende schooljaar worden doorverwezen naar de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Studenten die al begonnen zijn aan hun studie in Amstelveen, kunnen deze nog wel afmaken bij Inholland.

De HvA biedt echter niet alle lerarenopleidingen aan die Inholland heeft. Zo worden aankomende studenten van de docentenopleiding Duits bijvoorbeeld doorverwezen naar Utrecht. Voor niet iedereen is het haalbaar om een opleiding buiten de regio Amsterdam te volgen. Studenten en docenten maken zich daarom grote zorgen. Docenten zeggen alternatieve plannen, zoals het reduceren van opleidingen, te hebben voorgesteld. Daar is volgens hen echter niets mee gedaan.

De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim sluit zich aan bij de mening van de studenten en docenten. Zij is van plan Inholland aan te spreken over het besluit. Met name het verdwijnen van de docentenopleiding Duits roept veel vragen op. In de regio Amsterdam is namelijk een groot tekort aan leraren Duits. 

Hogeschool Inholland zegt dat het nodig was om te stoppen met het aanbieden van de opleidingen vanwege financiële moeilijkheden. Ook had de school te maken met een grote afname van het aantal studenten dat een lerarenopleiding wilde volgen. Dat percentage lag hier fors hoger vergeleken met andere hogescholen. Bovendien heeft het ministerie van Onderwijs opgeroepen om opleidingen zoveel mogelijk te concentreren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids