Normal_geld_munt_1_euro

Leraren mogen niet naar een school gelokt worden met een welkomstpremie. Scholen die docenten op deze manier toch willen aantrekken, lopen volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) en belangenvereniging VOS/ABB een behoorlijk risico. Dat meldt het AD.

Het toekennen van een premie is pas toegestaan als er via een ondernemings-cao afspraken worden gemaakt met een vakbond, zo meldt de AOb. Jurist Ronald Bloemers van VOS/ABB zegt dat de cao voor leraren niets vermeldt over welkomstpremies. Het terugvorderen van de bonussen gebeurt volgens hem ook niet zomaar, omdat de accountant van de school en de Inspectie van het Onderwijs de kwestie eerst nader moeten onderzoeken. Toch wordt scholen geadviseerd niet zomaar zulke welkomstpremies uit te delen.

Vorige maand werd bekend dat het Andreas College in Katwijk welkomstpremies bood van 10.000 en 6.000 euro. De school heeft daarover geen afspraken gemaakt en loopt volgens de AOb het risico dat deze bonussen terugbetaald moeten worden. Volgens VOS/ABB mag het ministerie de premies namelijk weer terugvorderen van scholen. Momenteel worden hier in de Tweede Kamer Kamervragen over gesteld. Daarna wordt pas duidelijk wat het ministerie gaat doen.

Scholen denken met de premies het lerarentekort te kunnen verhelpen, maar dat is volgens de AOb onzin. Omdat docenten bij andere scholen worden weggehaald, wordt het probleem alleen maar verschoven. De bond pleit daarom voor een duurzamere oplossing. De AOb en VOS/ABB weten niet of er in navolging van het Andreas College meer scholen zijn die welkomstpremies hebben uitgedeeld. Wel is bekend dat scholen in enkele grote steden leraren bijvoorbeeld een lease-auto bieden als premie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids