Normal_samsom__pvda

De PvdA wil minder werkdruk, meer salaris en een medaille van verdienste voor docenten. Op deze manier wil de partij “het vakmanschap van de docent herwaarderen” en daarmee het lerarentekort terugdringen. Dit meldt RTL Nieuws.

In hun actieplan zegt de PvdA dat leraren meer tijd moeten krijgen voor het goed voorbereiden van hun lessen. De werkdruk moet daarom verlaagd worden van 25 naar 20 uur, wat naar Europees gemiddelde is. Ook wil de partij het lerarenregister koppelen aan het recht op inspraak: wie staat ingeschreven mag “meestemmen over belangrijke thema's zoals de werkdruk en de rekentoets”. De PvdA wil onbevoegd lesgeven tegengaan door het halen van de lesbevoegdheid uit te stellen tot twee jaar na het afronden van de opleiding: “Na de opleiding werk je twee jaar op een school waar je wordt begeleid richting je lesbevoegdheid. Bij voldoende functioneren ontvang je de lesbevoegdheid.”
 
Daarnaast pleit de partij voor een veertiende maand op het salaris. Hiervan kan ook een deel gebruikt worden om te sparen voor een vervroegd pensioen. Ook wil de PvdA de salarisschalen van leerkrachten op de basisschool opkrikken naar het niveau van die van docenten op de middelbaar school. Echter, het Centraal Plan Bureau kwam eerder al tot de conclusie dat het verhogen van het salaris geen effect heeft op de keuze voor het lerarenberoep.
 
Tenslotte is er voor de doorzetters onder de leraren een extraatje: na 40 jaar onderwijs krijgt iedereen een medaille van verdienste aan de samenleving. Naast het toekennen van een veertiende maand, werkt deze maatregel ook statusverhogend voor docenten, zegt de partij. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids