Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

Het tekort aan leraren wordt steeds nijpender. Dit jaar werden er bijna 12.000 docenten gevraagd op vacaturesites, terwijl er vorig jaar nog bijna 8500 vacatures voor leraren openstonden. Dit meldt de Telegraaf.

Naast leraren in het basisonderwijs worden ook veel docenten gevraagd voor de vakken Nederlands en wiskunde in het middelbaar onderwijs. En deze vraag is stijgende, blijkt uit de vacaturesite Meesterbaan. Ruim 100 basisscholen en bijna 500 middelbare scholen zijn op zoek naar een docent voor een tekortvak. En is een docent vinden aan het begin van een schooljaar al lastig, halverwege het jaar blijkt dit bijna onmogelijk te zijn.
 
Het onderwijsveld waarschuwt al jaren voor het tekort aan leraren. Maatregelen van de overheid, zoals het inzetten van zij-instromers, zijn niet voldoende. De PO-Raad denkt dat er miljoenen euro's extra nodig zijn om te investeren in het basisonderwijs, anders zullen er over tien jaar zo'n 6000 tot 8000 leerkrachten te weinig zijn. Sommige grote gemeenten proberen leraren te lokken met bonussen, een lease-auto of een lerarenbeurs. Dit blijkt wel vruchten af te werpen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids