Foto: Jelmer Jeuring

De Alliantie Voedselonderwijs heeft tot nu toe ruim 16.000 handtekeningen verzameld van mensen die vinden dat ieder kind op iedere basisschool recht heeft op structureel voedselonderwijs. De handtekeningen zijn op Wereldvoedseldag aangeboden aan staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken). De Alliantie Voedselonderwijs blijft de komende maanden handtekeningen verzamelen via www.voedselonderwijs.nl en zal begin 2017 met de politiek en het onderwijsveld bespreken hoe voedselonderwijs een structurele plek op iedere basisschool kan krijgen. Dat meldt Youth Food Movement.

De staatssecretarissen Van Dam en Van Rijn (Volksgezondheid) presenteerden onlangs het programma voor voedseleducatie ‘Jong Leren Eten’. De Alliantie Voedselonderwijs, een bundeling van ruim 50 organisaties op het terrein van voeding, onderwijs en ouders, is daar blij mee. Toch blijft de Alliantie streven naar een structureel aanbod van voedselonderwijs dat ieder kind in iedere groep op iedere basisschool bereikt.

Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Maar voedselonderwijs is meer dan alleen luisteren. Juist door op structurele wijze kennis te combineren met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen, wordt de impact van voedselonderwijs vergroot.

Er bestaan in Nederland diverse goede programma’s rondom voedselonderwijs, maar volgens de alliantie ontbreekt een structurele inbedding op basisscholen vooralsnog. De Alliantie Voedselonderwijs vindt dat ieder kind recht heeft op de ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn om te kunnen kiezen voor een gezond en duurzaam voedingspatroon. Voedselonderwijs ondersteunt de kinderen, de ouders en de gezonde schoolomgeving. Belangrijk is dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van bestaande initiatieven en dat de inbedding plaatsvindt in overleg met het onderwijs en de leerkrachten.

De Alliantie Voedselonderwijs is begin september 2016 opgericht. De initiatiefnemers van deze campagne zijn Jaap Seidell // hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam, Pierre Wind // kok, de Youth Food Movement (YFM) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De Alliantie Voedselonderwijs bestaat verder uit leden en ondersteuners die de noodzaak voor structureel voedselonderwijs voor ieder kind onderschrijven en zich hier actief voor inzetten. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids