Normal_image001

De Week Tegen Pesten is niet ongemerkt voorbij gegaan. Dit jaar stond de leraar centraal met het thema #jedoetertoe. Leraren ontdekten met de online leraarstijl-test hun unieke stijl. Ruim 7800 keer werd de test bezocht en de Nederlandse leraar blijkt vooral een ‘Stabiele Steun’ te zijn: “een betrokken leraar met een sterk fingerspitzengefühl voor het lesgeven waar leerlingen en ouders zich bij op hun gemak voelen”. Dat meldt Stichting School & Veiligheid.

Uit de test kwam een top vier van leraarstijlen naar voren. Op nummer één 'Stabiele Steun' met 49 procent, op twee 'Coole Captain' met 40 procent, op nummer drie 'Gedreven Gangmaker' met 7 procent en tot slot op vier 'Doordachte Doener' met 4 procent. De interactieve leraarstijl-test is ontwikkeld door Stichting School & Veiligheid. Bij elke leraarstijl krijgen leraren tips en tools om het schooljaar nóg beter van start te gaan, deze zijn tot stand gekomen in samenwerking met Respect Education Foundation en Beau Oldenburg van Rijksuniversiteit Groningen. 

Van de 7820 bezoekers aan de test, was 57 procent werkzaam in het basis onderwijs en 43 procent in het middelbaar onderwijs. De speciale website www.weektegenpesten.com heeft ruim 19.000 bezoekers getrokken en op maandag 19 september was #weektegenpesten trending topic nummer 4 op Twitter. 

Naast de test behandelde Oldenburg elke dag in een filmpje tips voor leraren en beantwoordde zij alle vragen over pesten in de klas. Uit de vragen die aan haar gesteld werden kwam vooral naar voren dat leraren graag willen weten hoe ze pesten kunnen signaleren en welke tools ze in kunnen zetten om het aan te pakken.

Leerlingen konden op een eigen manier de #jedoetertoe-boodschap laten zien en verspreiden met de #jedoetertoe-actie op www.pestweb.nl. Hiervoor was een gratis pakket te bestellen met posters, kaarten en tattoos. Dit pakket door ruim 700 klassen besteld. Door een foto te maken met daarop de tekst #jedoetertoe en deze te delen via Instagram of Facebook maakten zij kans op een kickboks clinic en een meet & greet met wereldkampioen Nieky Holzken namens Cartoon Network. De winnende school is Focus Beroepsacademie uit Barendrecht.

Daarnaast was de helpdesk van Pestweb tijdens de Week Tegen Pesten extra lang open. Leerlingen konden die week bij Pestweb ook ‘s avonds terecht. Opvallend in de chat waren de vragen over hoe je een klasgenoot kunt helpen die gepest wordt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids