Normal_docent2345

Scholen in de Randstad kampen met een lerarentekort. Er studeren te weinig bevoegde leraren af en in de meeste steden groeit het aantal leerlingen. Om de leraren vanuit andere plekken in Nederland naar de grote steden te lokken zetten de scholen onder meer betaalde hotelovernachtingen en bonussen in. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Onder meer Rotterdam, Utrecht en Almere hebben een gebrek aan docenten wiskunde, scheikunde, natuurkunde en Duits. Op sommige plekken is er ook een tekort aan docenten Engels en Nederlands. Volgens Frank Cörvers is het voor docenten niet aantrekkelijk om te verhuizen, omdat de huizenprijzen hoger liggen. Ook zouden ze vrezen dat het lesgeven in de grote stad een hoge werkdruk meebrengt, omdat de leerlingen verschillende culturele achtergronden hebben en 'wellicht mondiger' zijn.

Om leraren vanuit andere plekken uit Nederland naar de grote steden te krijgen zetten scholen, gemeenten en detacheringsbureaus gunstige arbeidsvoorwaarden in. Zo krijgen de moeilijk te vinden leraren een hoger salaris. Docenten die in Utrecht, de regio Alkmaar, Maastricht of Breda aan de slag willen kunnen een lease-auto krijgen en opleidingen volgen.

De gemeente Rotterdam heeft 7,7 miljoen euro vrijgemaakt om leraren te lokken. Sommige vakdocenten en basisschoolleraren van buiten de stad komen in aanmerking voor een bonus van vijfduizend euro en een Rotterdampas, waarmee ze met korting activiteiten kunnen doen in de Maasstad. In Den Haag en Amsterdam komen leraren in aanmerking voor een Lerarenbeurs, waarmee ze zich onder meer kunnen bijscholen of onderzoek kunnen doen.

Cörvers is niet overtuigd dat de scholen veel zullen bereiken met de lokkertjes. “Het zijn meestal tijdelijke maatregelen die weinig nieuwe docenten opleveren. Bovendien dreigen scholen de problemen te verplaatsen door leraren bij elkaar weg te kapen.” De VO-raad pleit daarom voor structurele oplossingen, zoals hogere salarissen en betere opleidingsmogelijkheden om meer docenten voor de klas te krijgen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids