Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Vrouwen verdienen per jaar gemiddeld nog altijd 1664 euro minder dan hun mannelijke collega's. Daarmee heeft Nederland alsnog een relatief kleine loonkloof (5 procent). In de zorg sector en het onderwijs is er sprake van een grotere kloof tussen mannelijke en vrouwelijke salarissen, het verschil is hier 15 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex, meldt Monsterboard.

Zowel voor het onderwijs als de zorg geldt dat deze sectoren gedomineerd worden door vrouwelijke medewerkers. Verrassend is het om die reden dat er hier nog altijd sprake is van een flinke salariskloof tussen beide seksen. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer: "Het is jammer dat er zo'n grote loonkloof is in de sectoren waar juist veel vrouwen werken, maar dit kan verschillende redenen hebben. Als de mannen in deze organisaties vooral bestuursfuncties bekleden en de vrouwen meer de uitvoerende en zorgende werkplekken invullen, dan is het begrijpelijk dat zij in andere functies ook een ander salaris verdienen. Maar veel vrouwen kiezen ook voor deze sectoren omdat er meer opties zijn om werk en gezin te combineren, zoals bijvoorbeeld korter werken. Dit betekent minder uren werken en dat levert natuurlijk minder geld op. Maar uiteindelijk ook minder kans op promotie en dus een lager salaris per uur."

Naast de gezondheidszorg en het onderwijs, is er ook in de private sector sprake van loonkloven, bijvoorbeeld in de juridische sector (verschil van 11 procent), de financiële sector (ook 11 procent) en de ICT-branche (8 procent). Als je de ICT sector onder de loep neemt, is te zien dat vrouwen in de functie van IT technicus 9 procent meer verdienen dan mannen, maar als manager verdienen zij 10 procent minder. Mannelijke salesprofessionals in de ICT zijn het afgelopen jaar fors meer gaan verdienen. Zij gingen van 13,90 euro per uur omhoog naar 17,30 euro per uur in 2015. Maar vrouwen in dezelfde functie zijn maar 0,6 euro gestegen in uurloon. Door deze specifieke ontwikkeling is de loonkloof voor salesfuncties in de ICT in een jaar tijd van 6 procent naar 21 procent gegroeid. Vrouwen ontvingen in de ICT wel vaker een winstuitkering dan mannen; 13 procent van de vrouwen versus 8 procent van de mannen.

© Nationale Onderwijsgids