Normal_gym__sport__leerling__turnen__beweging__springen

Zeeuwse basisschooldirecties vinden het plan om in het basisonderwijs afgestudeerde gymdocenten aan te stellen niet realiseerbaar. De VVD wil dat alle leerlingen gymles krijgen van een professionele sportleraar en dit plan heeft een breed draagvlak in de Tweede Kamer. Dat meldt Docentenplein. 

De directies vinden het plan vooral vanwege de gemoeide kosten niet haalbaar. Levien Hamelink van scholengemeenschap Probaz gelooft niet dat het plan zonder extra kosten uitvoerbaar is. Scholen kunnen de uren namelijk niet bij een andere docent weghalen. Scholen vrezen zelf voor de kosten op te moeten draaien, stelt Hamelink.

Kees Walhout van basisonderwijs D'n Akker in Waarde vindt het een goede zaak dat de kwaliteit van gymmen en sporten omhoog te brengen. Wel plaatst hij een kanttekening: over het financiële plaatje is niet goed nagedacht.

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord opgenomen dat zij meer aandacht willen voor lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs. De VVD maakt dit concreet met dit plan. De bedoeling is dat er over zes jaar tachtig procent van de leerlingen les krijgt van een gediplomeerde gymdocent. Indiener Rudmer Heerema van de VVD beargumenteert dat het plan budgetneutraal is: “Een vakdocent is niet duurder dan een groepsleerkracht. Als een leraar vertrekt, dan kan de school in plaats van een nieuwe groepsleerkracht een gediplomeerde gymdocent aanstellen die aan alle klassen lesgeeft."  

© Nationale Onderwijsgids