Logo_rss_entry-38400

(ANP) - De kans dat pensioenen volgend jaar moeten worden gekort is afgelopen kwartaal gegroeid. Door de lage rente is de financiële positie van de grote Nederlandse pensioenfondsen verder weggezakt. Ook het pensioenfonds voor overheid en onderwijs (ABP) zit in de gevarenzone.

De fondsen kwamen donderdag met een sombere boodschap voor hun deelnemers. Volgens hen komen kortingsmaatregelen met de dag dichterbij en bestaat er een grote kans dat de pensioenen in 2017 verlaagd moeten worden. "We verkeren in de gevarenzone'', benadrukte ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

Eind dit jaar wordt besloten welke maatregelen fondsen precies moeten nemen om hun situatie te verbeteren. Daarvoor wordt gekeken naar hoe ze er dit jaar gemiddeld voorstonden. Probleem is dat de fondsen door de huidige lage rente veel meer geld in kas moeten houden om in de toekomst alle pensioenen uit te kunnen keren. Hierdoor zakt hun zogeheten dekkingsgraad steeds verder weg, ondanks dat ze nog wel geld verdienen met beleggingen.

"Instrumenten zoals niet indexeren en premie verhogen zijn al ingezet'', zo staat in de verklaring van ABP. Er rest volgens het fonds daarom dus nog één middel als de dekkingsgraad eind december onder de 90 procent zou staan: lagere uitkeringen.

De graadmeter is bij PME inmiddels teruggezakt tot 90,8 procent, waardoor het gemiddelde over het afgelopen jaar op 95,8 procent komt. PFZW scoort nog slechter, met een dekkingsgraad van 88,9 procent en een gemiddelde van 95 procent. ABP kent nu een gemiddelde van 96,8 procent en PMT staat op 96,7 procent. Van de grote fondsen staat alleen bpfBOUW er nog redelijk voor, met een gemiddelde score van 108,8 procent.

De laatste keer dat een aanzienlijke groep fondsen de pensioenen moest verlagen was twee jaar geleden.