Normal_copyright_stockfreeimages_mishandeling_kind_knuffel_

Er wordt een onderzoek uitgevoerd hoe een registratievereiste voor scholen bij een vermoeden van kindermishandeling het beste vorm kan krijgen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door voormalig Jeugdzorg-bestuurder Jan Sprokkereef samen met het onderwijs- en zorgveld. Voor de zomer zou hier een voorstel uit moeten komen. Dat meldt de PO-Raad.

De Tweede Kamer wil dat kinderen die worden mishandeld sneller in beeld komen bij Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Het registratievereiste, dat geldt als een aanscherping van de meldcode 'Huiselijk geweld en Kindermishandeling', moet hiervoor zorgen. Volgens de PO-Raad is een registratievereiste alleen zinvol wanneer die deel uitmaakt van een integrale aanpak van kindermishandeling. Hier moeten onderwijs, gemeenten en jeugdhulp samen de verantwoordelijkheid voor dragen. Ook is het volgens de raad een vereiste dat Veilig Thuis voldoende slagvaardig is om met de meldingen aan de slag te gaan.

Sinds juli 2013 zijn scholen verplicht om een eigen meldcode voor kindermishandeling te hanteren, waarin een stappenplan is beschreven dat gevolgd moet worden bij een vermoeden van kindermisbruik. Hierin staat beschreven wie binnen de organisatie wanneer, wat, op welke wijze doet. De Kamer wil nu dat er bij een vermoeden van mishandeling meteen aan de bel getrokken wordt bij Veilig Thuis door middel van een registratie. 

© Nationale Onderwijsgids