Normal_islamitische_universiteit_rotterdam_iur

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) heeft bedreigingen ontvangen als reactie op de Twitteruitspraken van rector Ahmed Akgündüz. Volgens een woordvoerder van de school zijn de bedreigingen niet alleen gericht op de rector zelf maar ook zijn collega's. Dit meldt het AD. 

Via Twitter reageerde Akgündüz op de aanslagen in de Turkse hoofdstad Ankara van zaterdag 10 oktober. Hij schreef onder meer te “bidden voor de helden die de honden uitroeien die greppels graven”. Volgens hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik-Jan Zürcher bedoelt de rector met 'honden' de Koerdische jongeren die loopgraven graven om zich in het zuidoosten van Turkije te verdedigen tegen het leger. De 'helden' zijn de aanslagplegers van Ankara.

De uitspraken van de rector deden veel stof opwaaien. In de Tweede Kamer riep de VVD minister Bussemaker op om in te grijpen. Die beloofde onder meer dat de onderwijsinspectie binnenkort een bezoek zal brengen aan de IUR waarbij ook de haattweets van de rector ter spraken zullen komen. De woordvoerder van de onderwijsinstelling zegt deze maatregel van Bussemaker niet te begrijpen: “Een hele onderwijsinstelling wordt gestraft en komt op deze manier in een kwaad daglicht te staan”.

De school is geschrokken van de reacties maar stelt dat de uitspraken van de rector verkeerd worden geïnterpreteerd. Volgens de woordvoerder is Akgündüz juist tegen alle vormen van terrorisme. Met de omstreden tweet zou hij de aanslagen in Ankara hebben afgekeurd. “Hij refereert aan de terroristische daden van de PKK die het land naar de afgrond helpen en dan vooral degenen die zich hebben ingegraven in een greppel rond een dorp heen met alle inwoners erin. De rector is juist voor eenheid”, aldus de woordvoerder. 

© Nationale Onderwijsgids