Normal_rechter

Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht, is voor de derde keer berispt vanwege een onzorgvuldig rapport. Zij schreef conclusies over iemand die ze zelf niet heeft gezien of gesproken. Dat meldt de Volkskrant. 

De Ruiter omschreef PVV-statenlid Jos van Hal als iemand met psychopathische trekken. Daarnaast beweerde de hoogleraar dat de moeder van Van Hal schizofreen is. Volgens het Nederlands Instituut van Psycholgen (NIP) mag De Ruiter die conclusies niet trekken omdat zij de PVV’er en zijn moeder nooit heeft gesproken.

De Ruiter bracht dit rapport uit in opdracht van advocate Monique S., de echtgenote van Van Hal. S. werd vorig jaar tot 3,5 jaar cel veroordeeld wegens fraude, maar hoopte met het rapport te bewijzen dat ze onder druk is gezet door haar man. De rechtbank zag geen bewijs. Van Hal pleegde in 2012, kort nadat de fraude aan het licht kwam, zelfmoord.

Nadat de broer van Van Hal naar het NIP stapte, gaf de beroepsvereniging De Ruiter een berisping omdat zij had ‘moeten nalaten op grond van deze niet objectieve gegevens (voorlopige) diagnoses te stellen’. De Ruiter is door het medisch tuchtcollege al twee keer eerder berispt omdat ze rapporten heeft opgesteld over mensen die ze nooit heeft gezien of gesproken.

© Nationale Onderwijsgids